Categories
Bola Sepak

Ten Hag Anggap Kekalahan Besar Di Anfield Satu Petanda Baik Buat United

Erik ten Hag yakin kekalahan 7-0 Manchester United di tangan Liverpool adalah satu simpang ketika mereka bersedia untuk meneruskan kempen Liga Europa menentang Real Betis.

United tewas 7-0 buat kali pertama sejak kali terakhir mengalaminya dalam perlawanan Boxing Day pada 1931 di Anfield, di mana Liverpool menghadiahkan kekalahan terburuk United dalam era Liga Perdana. Liverpool telah menewaskan United 7-0, 4-0 dan 5-0 dalam tiga daripada empat pertemuan terakhir mereka.

Manakala Ten Hag telah pun mengalami kekalahan 4-0, 6-3 dan 7-0 sebagai pengurus United tetapi dia selepas itu telah mencetuskan reaksi yang mengagumkan menerusi kekalahan di Brentford pada bulan Ogos dan juga di tangan Manchester City pada Oktober.

United akan menerima kunjungan Betis dalam perlawanan pertama pusingan 16 mereka pada Khamis ini dan mengakhiri bulan Mac dengan kunjungan ke Fulham untuk aksi suku akhir Piala FA.

Dalam musim semasa di mana United sudahpun memenangi Piala Liga, mereka berada di tangga ketiga Liga Perdana dan berada pada kedudukan yang baik untuk mencapai sasaran kelayakan Liga Juara-Juara.

“Jika ia lebih kerap sudah tentu, maka ia adalah satu corak,” kata Ten Hag mengenai rasa malu di Anfield.

“Tetapi kami mempunyai begitu banyak keputusan yang baik dalam beberapa minggu dan bulan terakhir, begitu banyak persembahan yang baik dan ini adalah persembahan yang sangat buruk.”

“Dan kemudian saya bercakap mengenai separuh masa kedua kerana separuh masa pertama, saya rasa pasukan ini, pasukan kami, bermain dengan sangat baik, bermain dengan sangat baik.“

“Saya telah mengalami beberapa hari yang buruk, tetapi juga ada hari di mana jika anda melakukan perkara yang betul, jika anda bertindak balas dengan perlawanan yang betul, sebagai pengurus dan sebagai satu pasukan, anda boleh belajar banyak daripadanya dan anda boleh mengukuhkan mentaliti.”

Ten Hag enggan secara khusus menjadikan mana-mana pemain sebagai kambing hitam apabila diminta untuk mengulas mengenai pertukaran mengejutkan yang dia lakukan dengan Antony selepas Liverpool mendahului 4-0: “Saya banyak berbincang dengan ramai pemain.”

United hampir tidak dapat melakukan sebarang serangan pada separuh masa kedua dan dalam aspek pertahanan, pemain mereka berada di mana-mana. Barisan belakang jelas tidak dapat mengatasi serangan balas.

Kekalahan yang besar itu jelas di luar jangkaan dan Erik ten Hag akan mahukan respons yang tegas daripada pihaknya apabila mereka melayan kunjungan Real Betis pada malam Khamis.

Pakar taktikal dari Belanda itu pasti akan membuat perubahan pada kesebelasan utama dan ia dijangka bermula dari pertahanan di mana Luke Shaw dan Diogo Dalot kemungkinan besar bakal direhatkan.

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *