Categories
Bola Sepak

Sabitzer Sepatutnya Dilayangkan Kad Merah : Graeme Souness

Bekas pengurus Liverpool, Graeme Souness mengecam pengadil Stuart Attwell kerana tidak melayangkan kad merah kepada pemain tengah Manchester United, Marcel Sabitzer dalam kemenangan 3-0 mereka menewaskan Leicester City.

https://twitter.com/MailSport/status/1627372466631761920?s=20

Pemain Jerman itu melakukan terjahan berisiko ke atas pertahanan Foxes, Wout Faes pada separuh masa pertama yang menarik perhatian ramai.

Souness, yang merupakan penganalisis di Sky Sports, menjelaskan mengapa dia berpendapat kad merah adalah wajar:

“100 peratus, saya rasa ini adalah kad merah atas beberapa sebab.” Sebagai permulaan, dia sebahagiannya harus dipersalahkan kerana dia berada di hadapannya, Faes, apabila bola ini melanggarnya, tidak bernyawa kepadanya, tetapi itu, Sabitzer telah berpaling kepada dia, dan itulah kes klasik jika anda akan pergi dan melakukan seseorang, itulah cara anda melakukannya. Anda berpaling ke sebelah.

“Jika dia membuat sentuhan dengan bola, apa yang dia akan lakukan dengan bola itu? Dia melihat pemain itu.”

“Saya tidak kisah apa yang dikatakan oleh pengadil yang tidak pernah bermain mengenai perkara itu, itu adalah dibuang padang. Jika itu bukan permainan berbahaya, jadai apakah ia?”

Marcel Sabitzer challenge on Wout Faes, Sky Sports

Bersama Souness, bekas penyerang Chelsea dan rakan pakar Jimmy Floyd Hasselbaink bersetuju bahawa Manchester United sepatutnya dikurangkan kepada 10 pemain.

“Tanya mana-mana pemain bola sepak profesional. Dia berpaling sebelah. Itu adalah kes klasik untuk menetapkan diri anda untuk melakukan seseorang.”

Manchester United mempunyai perlawanan yang dominan apabila mereka mengalahkan Leicester City sepenuhnya. Marcus Rashford meneruskan prestasi cemerlangnya, menjaringkan dua lagi gol untuk menjadikan jumlah musimnya kepada 24. Jadon Sancho terus mempamerkan aksi cemerlang sejak kembali, menjaringkan gol selepas turun dari bangku simpanan.

Dalam pada kitu, Manchester United dan Arsenal dilaporkan akan bersaing untuk mendapatkan pemain tengah Perancis, Adrien Rabiot. Pemain berusia 27 tahun itu, yang kontraknya bersama kelab gergasi Serie A, Juventus bakal berakhir musim panas ini, dikatakan mempunyai ‘impian’ untuk berpindah ke Liga Perdana, menurut Fabrizio Romano.

Bercakap mengenai kemungkinan lanjutan kontrak, Rabiot berkata:

“Saya bernasib baik untuk kekal, mungkin ia adalah keputusan terbaik. Liga Perdana adalah liga yang paling banyak diikuti, tetapi saya tidak memikirkan masa depan sekarang.”

“Ada ketenangan jadi kami boleh mempertimbangkan semua pilihan.”

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *