Categories
Bola Sepak

Elon Musk Pertimbangkan Cadangan Untuk Membeli Manchester United

Elon Musk adalah antara individu terbaru yang telah dikaitkan dengan pembelian Manchester United. The Glazers, pemilik semasa United, telah meletakkan kelab itu dalam status untuk dijual, dan Musk telah dikaitkan dengan dakwaan pembelian kelab tersebut.

Pemilik Tesla dan Twitter, Musk dinamakan sebagai orang kedua terkaya di dunia oleh Forbes pada tahun 2022. Dia mempunyai anggaran bernilai £157 bilion manakala United pula bernilai £4.5 bilion.

Berdasarkan perkembangan terkini, komen lama Musk mengenai hasratnya untuk membeli Red Devils telah muncul semula. Dia pernah berkata (melalui Express):

“Walaupun, jika mana-mana pasukan, ia pasti Manchester United. Mereka adalah pasukan kegemaran saya semasa kecil. Berdiri adalah kesibukan saya.”

Sir Jim Ratcliffe, orang terkaya Britain, juga telah dikaitkan dengan langkah untuk membeli Red Devils. Tawaran Qatar juga dilaporkan telah tiba untuk memulakan proses memiliki Red Devils. Memandangkan status United sebagai salah satu kelab paling popular di dunia, sepatutnya tidak ada masalah untuk mencari calon yang berminat.

Minat Elon Musk untuk membeli Manchester United adalah sesuatu yang sangat besar buat peminat United memandangkan mereka amat kecewa dengan Glazers.

Selepas United menewaskan Manchester City bulan lalu, legenda kelab Gary Neville berkata bahawa Red Devils memerlukan pemilik baharu. Dia berkata (melalui Manchester Evening News):

“Kelab ini masih memerlukan pemilik baharu;  The Glazers perlu menjual dengan cepat dalam satu atau dua bulan akan datang. Itu akan memberikan lebih keyakinan kepada kelab bahawa mereka mempunyai pengurus yang betul dan diharapkan mendapat pemilik yang lebih baik, yang telah mendapat wang yang diperlukan kelab ; daripada mengekstrak dari kelab, mereka boleh memasukkan wang ke dalam kelab.”

Neville menambah pada rancangan Overlap:

“Saya berkata lima bulan lalu pemilik Manchester United perlu menjual kelab kerana mereka memerlukan wang tunai untuk membangunkan semula padang latihan dan stadium seperti yang dilakukan oleh Liverpool. ”

“Penilaian Chelsea sebanyak £4.25 bilion hanya akan bertahan selama 12-18 bulan sebelum orang ramai menyedari kelab tidak memberikan keuntungan. Adalah masuk akal untuk pemilik Liverpool mahu menjual kelab itu, kerana mereka tidak mempunyai wang untuk bersaing dengan kelab lain dalam liga. Mereka telah membangunkan stadium, mereka telah mendapat Jurgen Klopp sebagai pengurus, dan jika penilaian Chelsea kini telah ditetapkan sebagai penanda aras untuk kelab lain.”

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *