Categories
Bola Sepak

Sepatutnya Liverpool Lepaskan Firmino, Bukannya Sadio Mane : Ferdinand

Walaupun Sadio Mané boleh dikatakan pemain terbaik Liverpool ketika kelab itu memenangi Liga Perdana pada 2019/20,  terdapat tanda-tanda penurunan yang jelas dalam tempoh 18 bulan selepas itu.

https://twitter.com/Tee025s/status/1620814181581881344?s=20&t=giSrWbvp3mACS_IS7P9PXA

Mané hanya berjaya menyumbang 11 gol di saingan liga pada 2020/21, di mana dia sendiri melabelkan ianya adalah musim yang paling teruk dalam kariernya.

Kempen seterusnya tidak bermula dengan lebih baik untuk penyerang Senegal itu, yang berada di landasan untuk mencatat 14 gol pada peringkat separuh masa. Sesungguhnya, satu gol menentang Chelsea dalam perlawanan pertama Liverpool pada 2022 menamatkan kemarau gol dalam tujuh perlawanan liga utama.

Mané meningkat dengan ketara selepas memenangi Piala Negara-Negara Afrika bersama Senegal, kembali segar apabila diberi peranan paling penting dalam serangan Liverpool, sewaktu Roberto Firmino dilanda kecederaan.

Sepanjang 26 perlawanan terakhir The Reds dalam semua pertandingan, Mané menjaringkan 13 gol.

Tetapi di luar angka, tanda amaran ada di sana. Ini tidak sama dengan Sadio Mané yang meledak pada 2019/20, dan supaya anda boleh memahami mengapa kelab bersedia untuk melepaskannya walaupun sumbangan pentingnya kepada potensi memenangi quadruple.

Liverpool telah dituduh kurang kejam apabila ia datang untuk menyegarkan skuad namun, dalam satu daripada beberapa keadaan di mana ia telah bertindak sedemikian, ia masih menghadapi kritikan.

Ramai pundit pada musim ini telah mempersoalkan keputusan mereka untuk menjual Mané kepada Bayern Munich, dan Rio Ferdinand adalah yang terbaru.

“Mengapa mereka tidak membayarnya sahaja wang agar dia kekal?” kata legenda Manchester United itu di saluran YouTubenya.

“Saya rasa mereka membiarkan pemain yang salah untuk pergi. Mereka sepatutnya melepaskan Firmino pergi. Saya hanya tidak faham bagaimana anda membiarkan seseorang yang sebenarnya bertaraf dunia pada masa itu, yang idealnya ingin kekal jika anda memberi kontrak yang dia cari, atau sesuatu yang serupa dengan apa yang Salah dapat.”

“Saya tidak boleh memikirkannya. Setiap peminat Liverpool mesti duduk di sana berfikir, ‘Wah, bagaimana kita membiarkan ini terlepas melalui tangan kita, pemain yang berkaliber seperti itu?'”

Ini adalah sudut baharu pada naratif yang meluas, tetapi ia tidak menjadikan hujah itu lebih meyakinkan.

Jelas sekali, Liverpool terpaksa berpisah dengan sekurang-kurangnya seorang ahli dari tiga barisan hadapan ikoniknya. Ia tidak masuk akal dari sudut perniagaan, dan mungkin sudut pandangan sukan, untuk menyerahkan ketiga-tiga kontrak jangka panjang yang menguntungkan apabila mereka memasuki usia 30-an.

Tetapi adalah pelik bahawa Ferdinand percaya bahawa Roberto Firmino sepatutnya dilepaskan, apabila dia sebenarnya menikmati musim yang sangat baik sebelum diberhentikan kerana kecederaan baru-baru ini.

Firmino menyumbang gabungan 13 gol dan bantuan dalam 21 penampilan pertamanya dan, yang penting, telah menghasilkan persembahan terbaiknya sejak kempen memenangi gelaran itu juga.

Jika dilihat, pemain Brazil itu telah membuktikan mengapa dia harus tinggal lebih lama ketika dia menghampiri tamat kontrak musim panas ini.

Mané sebenarnya mempunyai rekod yang setanding dengan Firmino di Bayern Munich, mencatatkan dua lagi sumbangan gol (11jaringan, 5 bantuan) tetapi bermain lebih dua perlawanan.

Walau bagaimanapun, menarik untuk diperhatikan bahawa lapan daripada golnya datang dalam perlawanan yang dimenangi oleh pasukan Julian Nagelsmann dengan margin empat atau lebih gol.

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *