Categories
Bola Sepak

Potter Akan Akur Jika Dia Terpaksa Tinggalkan Stamford Bridge

Pengurus Chelsea, Graham Potter menegaskan bahawa dia akan menerima keputusan hierarki The Blues jika mereka memutuskan untuk memecatnya di tengah-tengah prestasi buruk pasukan ketika ini.

Chelsea mengharungi kempen 2022-23 yang buruk setakat menyaksikan mereka menduduki tangga ke-10 dalam carta Liga Perdana dengan 25 mata. Selepas menjadi pengganti Thomas Tuchel, Potter dianggap belum mencapai status pengurus yang berjaya untuk gergasi London itu.

The Blues hanya memenangi lapan daripada 19 perlawanan mereka dalam semua pertandingan di bawah Potter setakat ini. Perlu diingat bahawa kelab gergasi Inggeris itu hanya memenangi satu daripada sembilan perlawanan terakhir mereka dalam Liga Perdana.

Potter, yang menandatangani kontrak lima tahun dengan Chelsea pada September lalu, sedang berada di bawah tekanan yang besar untuk mengubah keadaan. Hierarki Stamford Bridge, bagaimanapun, masih belum mempertimbangkan untuk memecatnya seperti yang berlaku, menurut laporan.

Pakar taktikal Inggeris itu juga sedar bahawa dia tidak kehilangan kepercayaan lembaga pengarah Chelsea walaupun prestasinya baru-baru ini mengecewakan.

Bagaimanapun, Potter telah mendakwa bahawa dia akan menerima keputusan pihak pengurusan jika Chelsea memilih untuk membuangnya. Potter dipetik sebagai berkata dalam The Mirror:

“Selalu ada soalan jika anda tidak mendapat keputusan yang baik. Saya berada di bawah tekanan selepas dua kekalahan sebelum rehat, itu daripada media, tetapi dari pihak lembaga pengarah, saya mendapat sokongan penuh.”

Dia menyambung:
“Tetapi saya tidak naif dan jika sesiapa yang saya bekerja menganggap masalah itu terletak pada saya, mereka mempunyai hak untuk berkata, ‘Terima kasih banyak tetapi ia tidak berkesan’, dan saya menerimanya. Tetapi, bercakap dengan mereka apabila keadaan menjadi teruk, mereka sangat meyakinkan.”

Chelsea berharap untuk kembali ke landasan kemenangan apabila melayan kunjungan saingan London, Crystal Palace di laman sendiri dalam saingan liga hari ini. Ia masih harus dilihat jika satu lagi kekalahan akan mengubah pendirian kelab itu terhadap masa depan Potter.

Chelsea nampaknya berharap dapat menyelesaikan beberapa masalah mereka dalam pasaran perpindahan. Oleh itu, mereka dilihat amat sibuk di jendela bulan ini, setelah menambah empat pemain baharu ke dalam barisan mereka. The Blues telah menandatangani Benoit Badiashile, David Datro Fofana, dan Andrey Santos secara kekal setakat ini. Mereka juga telah mendapatkan khidmat Joao Felix daripada Atletico Madrid secara pinjaman sehingga akhir musim.

Chelsea juga cuba untuk merampas langkah Arsenal untuk penyerang Ukraine Mykhailo Mudryk. Mereka kini nampaknya telah mencapai persetujuan dengan Shakhtar Donetsk mengenai perjanjian €100 juta untuknya.

 

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *