Categories
Bola Sepak

Ten Hag Tidak Mahu Terbawa-bawa Dengan Kejayaan Menewaskan Man City

Pengurus Manchester United, Erik ten Hag telah menafikan peluang United untuk menjuarai Liga Perdana walaupun berada dalam jarak satu mata di belakang Manchester City yang berada di tangga kedua selepas kemenangan derby mereka pada hari Sabtu.

United bangkit daripada ketinggalan 1-0 untuk menang 2-1 hasil jaringan Bruno Fernandes — yang diberikan secara kontroversi selepas pada mulanya dibatalkan kerana ofsaid — dan gol kedua sumbangan Marcus Rashford.

Pasukan Ten Hag berada enam mata di belakang pendahulu Arsenal, yang bakal menentang Tottenham pada hari Ahad, tetapi pengurus dari Belanda itu tidak mahu terbawa-bawa dengan perbincangan mengenai kejuaraan.

“Peminat mungkin bermimpi tetapi kami tidak,” kata Ten Hag. “Kami perlu mengekalkan kaki kami di atas tanah dan kemudian menghadapi bahawa permainan kami mempunyai banyak perkara untuk diperbaiki.”

Walaupun menewaskan penyandang juara Liga Perdana Pep Guardiola, Ten Hag kecewa kerana City dibiarkan begitu dominan serta-merta selepas separuh masa, tekanan yang menyebabkan Jack Grealish menjaringkan gol pembukaan hanya tiga minit selepas masuk sebagai pemain gantian.

“Ia tidak boleh berlaku selepas separuh masa kami kehilangan begitu banyak kawalan permainan, contohnya, dan kemudian ketinggalan adalah tidak harus berlaku,” tambah Ten Hag.

“Apabila kami melakukan perkara yang betul, apabila kami mengikut peraturan yang betul, apabila kami melangkah di belakang pada saat-saat awal kami boleh mengawal detik-detik sedemikian dan melakukan perkara yang sama seperti separuh masa pertama. Tetapi ia juga bola sepak teratas, aspek kecil mempunyai impak yang besar dan kami perlu terus berusaha dan terus meningkat dalam perkara itu.”

United telah memenangi sembilan perlawanan berturut-turut dalam semua pertandingan dan merupakan satu-satunya pasukan Inggeris yang kekal dalam empat pertandingan pada pertengahan musim ini.

Sejak kekalahan memalukan 6-3 kepada City di Stadium Etihad pada Oktober, pasukan Ten Hag telah memenangi 16 daripada 19 perlawanan dan pengurus berusia 52 tahun itu berkata kelab sedang bergerak ke arah yang betul.

“Kami sering bercakap tentang pasukan, pembangunan, taktikal, tetapi antara tugas utama seorang pengurus, bagi kakitangan kejurulatihan adalah untuk mengerjakan mentaliti pasukan dan mentaliti ini mempunyai banyak elemen,” katanya.

“Salah satu daripadanya ialah ketabahan, keazaman pasukan ini semakin maju dalam fakta-fakta itu, menangani kemunduran, menangani penderitaan dalam saat-saat yang menyakitkan dan terus mengejar kemunduran seperti dibolosi.”

“Saya fikir kami juga mempunyai pemain di atas padang yang berpengalaman dan tahu bahawa satu ketika perlawanan boleh berubah dan saya fikir kami lebih mampu menangani situasi sebegitu berbanding beberapa bulan lalu.”

United berada di tangga ketiga Liga Perdana dan hanya tewas sekali di Old Trafford dalam Liga Perdana musim ini.

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *