Categories
Bola Sepak

Peter Cech Selar Pengadil Kerana Mengesahkan Jaringan Kontroversi Bruno

Kenyataan Petr Cech telah menjadi viral berikutan tweetnya terhadap gol penyamaan kontroversi Manchester United ketika menentang Manchester City.

Bruno Fernandes menyamakan kedudukan selepas Jack Grealish turun dari bangku simpanan untuk meletakkan City 1-0 tetapi ia berlaku selepas Marcus Rashford berada dalam keadaan ofsaid dalam proses build up.

Gol itu pada mulanya dibatalkan oleh penjaga garisan tetapi apabila disemak, akhirnya ia disahkan kerana Rashford tidak menyentuh bola dari hantaran Casemiro di belakang.

Walau bagaimanapun, ramai yang merasakan seolah-olah ia adalah satu sandiwara kerana ketika gol itu diberikan, Rashford berlari ke arah bola sehingga saat terakhir apabila Fernandes masuk untuk menewaskan Ederson.

Dan antara yang paling lantang ialah bekas penjaga gol Chelsea, Cech, yang menyelar mereka yang membuat peraturan.

Dia mempamerkan kemarahan dengan tulisan: “Gol pertama United hanya membuktikan orang yang membuat peraturan tidak memahami permainan”.

Menurut FIFA, seseorang pemain secara aktif terlibat dengan permainan jika mereka menyentuh bola selepas ia dihantar oleh rakan sepasukan kepada mereka.

Pada masa yang sama, pemain juga boleh mempengaruhi permainan tanpa menyentuh bola, dan oleh itu harus diberikan ofsaid jika pengadil merasakan kedudukan ofsaid mereka telah mengganggu pihak lawan – contohnya dengan menghalang pihak lawan daripada bermain bola atau dengan menghalang sesuatu. garisan penglihatan penjaga gol.

Buku panduan Undang-undang Permainan IFAB juga menerangkan:

Pemain yang bergerak dari, atau berdiri di, kedudukan ofsaid menghalang lawan dan mengganggu pergerakan lawan ke arah bola ini adalah kesalahan ofsaid jika ia memberi kesan kepada keupayaan lawan untuk bermain atau mencabar untuk bola; jika pemain bergerak ke arah lawan dan menghalang kemaraan pihak lawan (cth menyekat pihak lawan) kesalahan itu harus dihukum di bawah Undang-undang 12
Ia juga menyatakan:

“Seorang pemain dalam kedudukan ofsaid pada masa bola dimainkan atau disentuh oleh rakan sepasukan hanya dihukum jika terlibat dalam permainan aktif dengan:

  1. Mengganggu permainan dengan bermain atau menyentuh bola yang dihantar atau disentuh oleh rakan sepasukan atau
  2. Mengganggu pihak lawan dengan cara:
  3. menghalang pihak lawan daripada bermain atau boleh bermain bola dengan menghalang dengan jelas garisan penglihatan pihak lawan atau
  4. mencabar pihak lawan untuk mendapatkan bola atau jelas cuba bermain bola yang dekat apabila tindakan ini memberi kesan kepada pihak lawan atau
  5. membuat tindakan yang jelas yang jelas memberi kesan kepada keupayaan pihak lawan untuk bermain bola
    “atau

6. mendapat kelebihan dengan bermain bola atau mengganggu pihak lawan apabila ia mempunyai:
melantun atau terpesong dari tiang gol, palang atau

7. lawan telah diselamatkan oleh mana-mana pihak lawan”

Pengurus City, Pep Guardiola jelas terkilan dengan gol tersebut dan dalam temu bual selepas perlawanan dengan BT Sport berkata “Rashford berada dalam keadaan ofsaid dan dia “mengganggu penjaga dan pemain pertahanan.”

Pemain pertahanan Manuel Akanji juga merasakan keputusan pengadil adalah salah dan menekankan bahawa Rashford tidak berhenti sehingga saat terakhir.

Menurut Shamoon Hafez, dia berkata: “Dalam situasi itu, saya berpendapat dia [Marcus Rashford] ofsaid, dia bermain sehingga detik terakhir. Saya faham dia tidak menyentuh bola, tetapi bagi saya ia jelas ofsaid.”

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *