Categories
Bola Sepak

Pep : Kami Tidak Pentingkan Trofi EPL & Carabao Cup

Bos Man City, Pep Guardiola mendakwa dia tidak mengambil berat tentang Liga Perdana selepas melihat pasukannya dikalahkan 2-1 oleh Man Utd pada hari Sabtu.

Manchester United bangkit daripada ketinggalan untuk menewaskan City 2-1 dalam perlawanan derby pada hari Sabtu di Old Trafford dalam keputusan yang akan menjejaskan harapan juara bertahan itu untuk mengekalkan kejuaraan mereka. Guardiola menegaskan selepas perlawanan bahawa dia tidak terlalu bimbang dengan situasi pasukannya selepas mencatat kekalahan liga ketiga dalam kempen 2022/2023.

Pep berkata: “Saya tidak kisah tentang Liga Perdana dan Piala Carabao, kami tidak boleh menang. Kami telah banyak kali memenanginya, jadi ia tidak menjadi masalah. Masalah adalah prestasi yang kami lakukan. Kami sentiasa fokus tentang itu,” katanya kepada BT Sport.

“Carabao Cup sudah tamat, tidak mengapa. Kami tidak beraksi seperti yang kami mahu. Hari ini kami beraksi. Hari ini, jangan terganggu dengan apa yang berlaku dengan gol dan fokus.”

Ia merupakan minggu yang sukar bagi City yang tersingkir daripada Piala Carabao di tangan Southampton dan ditewaskan sekali lagi di Old Trafford. Pasukan Guardiola akan dipisahkan dengan jarak lapan mata di belakang Arsenal jika The Gunners menewaskan Tottenham pada Ahad dalam perlawanan derbi utara London.

Dalam perlawanan yang berlangsung di Old Trafford, Bruno Fernandes menyamakan kedudukan selepas Jack Grealish turun dari bangku simpanan untuk meletakkan City 1-0 tetapi ia berlaku selepas Marcus Rashford berada dalam keadaan yang dinyatakan dalam proses build up.

Gol itu pada mulanya dibatalkan oleh penjaga garisan tetapi apabila disemak, akhirnya ia disahkan kerana Rashford tidak menyentuh bola dari hantaran Casemiro di belakang.

Walau bagaimanapun, ramai yang merasakan seolah-olah ia adalah satu sandiwara kerana ketika gol itu diberikan, Rashford berlari ke arah bola sehingga ketika terakhir apabila Fernandes masuk untuk menewaskan Ederson.

Liga Perdana menjelaskan kepada penyiar TV selepas perlawanan bahawa “bendera telah dinaikkan, pengadil dan penjaga garisan telah berbincang, menganggap tiada sentuhan pada bola dari Rashford dan tiada kesan kepada pemain pertahanan yang boleh bermain bola. VAR tidak dapat mencari bukti daripada kesilapan yang jelas dan mengesahkan jaringan.”

 

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *