Bola Sepak

Gakpo Akhirnya Pilih Liverpool Berbanding Man United

 

Cody Gakpo nampaknya berada di ambang perpindahan mengejut untuk berhijrah ke Liverpool, selepas PSV menyiarkan pengesahan perpindahan itu sebelum segera memadamkannya.

Gakpo yang merupakan antara pemain yang bersinar di Piala Dunia, menjaringkan tiga gol untuk Belanda di peringkat kumpulan, membawa kepada keyakinan dia akan meninggalkan PSV tidak lama lagi.

Penyerang Belanda itu telah pun dikaitkan dengan perpindahan pada musim panas lalu, dengan Manchester United dan Leeds United antara kelab yang dilaporkan berminat.

Di sebalik kejohanan cemerlangnya, pemain berusia 23 tahun itu hanya dianggap berpotensi 34% untuk berpindah pada jendela perpindahan Januari, walaupun itu masih lebih tinggi daripada kebanyakan bintang dari Qatar.

United masih dikaitkan dengan penyerang itu minggu lalu, setelah mereka kekurangan seorang pemain dalam skuad berikutan pemergian Cristiano Ronaldo bulan lepas.

Bagaimanapun, nampaknya pada malam Isnin menyaksikan United terlepas sasaran nombor satu Erik ten Hag, apabila pemain sasarannya diikat Liverpool.

Itulah laporan yang beredar, dengan dakwaan bahawa perpindahan bernilai £37 juta hampir dimuktamadkan, dan kemudian bunyinya menjadi lebih kuat.

Pakar perpindahan Fabrizio Romano mendakwa ia telah berlaku dan kemudian catatan dari akaun Twitter rasmi PSV mengesahkan berita bahawa Gakpo akan pergi ke Liverpool, sebelum ia dipadamkan tidak lama selepas itu.

Tidak lama selepas itu, PSV menyiarkan semula berita itu, dengan kenyataan penuh mengenai perpindahan itu, mengatakan, “PSV dan Liverpool FC telah mencapai persetujuan mengenai perpindahan Cody Gakpo.”

Penyerang berusia 23 tahun itu akan berlepas ke England dalam masa terdekat di mana dia akan tertakluk kepada formaliti yang diperlukan sebelum menyelesaikan perpindahan.

Kedua-dua kelab tidak membuat sebarang pengumuman mengenai bayaran perpindahan. “Tetapi ini adalah rekod perpindahan untuk PSV,” kata pengurus besar Marcel Brands.

“Pengurusan PSV menyelesaikan rundingan pada Boxing Day dan memberi kebenaran kepada Gakpo untuk pergi ke England.”

Berita itu akan menjadi satu lagi tamparan hebat kepada United, dan pastinya akan menjadi sesuatu untuk diejek pesaing mereka dalam beberapa minggu akan datang.

Pada musim panas lalu United telah dikaitkan dengan Darwin Nunez, sebelum pemain Uruguay itu berpindah ke Anfield, menyaksikan mereka berebut-rebut untuk mendapatkan tandatangan penyerang tersebut.

Gakpo adalah antara pemain yang dianggap sebagai pemain berpotensi untuk United tetapi tiada penyerang datang sebelum musim bermula.

Bagaimanapun, selepas tewas kepada Brentford dan Brighton dalam dua perlawanan pembukaan mereka, pasukan Ten Hag itu jatuh ke tangga terbawah Liga Perdana.

Ketika itulah mereka memutuskan untuk menandatangani Casemiro dan Antony, dengan bekas pemain Ajax itu bersatu semula dengan Ten Hag di Old Trafford, hanya sebulan selepas mereka berpisah.

Leave a Comment