Categories
Bola Sepak

Rooney Anggap Pemergian Ronaldo Sesuatu Yang Memalukan

Wayne Rooney telah menyuarakan pendapatnya mengenai pemergian Cristiano Ronaldo dari Manchester United, selepas penyerang itu bersetuju untuk menamatkan kontraknya bersama United.

Temu bual Ronaldo sentiasa berkemungkinan menyebabkan dia meninggalkan Old Trafford, apabila pemain berusia 37 tahun itu mengkritik pelbagai aspek kehidupan di United.

Berikutan kritikannya terhadap para pemain dan pengurus, dilaporkan rakan sepasukannya tidak mahu penyerang itu kembali ke kelab selepas Piala Dunia.

Mereka pastinya berasa sangat gembira apabila tersebarnya dakwaan pada hari Selasa dari kelab bahawa kedua-dua pihak telah bersetuju untuk penamatan kontrak pemain bersama.

Salah satu kumpulan yang menjadi sasaran semasa wawancara Ronaldo adalah bekas rakan sepasukannya, dengan Gary Neville dan Wayne Rooney kedua-duanya dikritik.

Apabila bercakap mengenai bekas rakan sepasukannya itu, Ronaldo membalas kritikan sebelum ini daripada pengurus DC United itu, dengan mendakwa Rooney cemburu kerana dia masih bermain, serta melihat penampilan pemegang rekod England itu.

Sekurang-kurangnya Rooney mempunyai kelas yang lebih daripada itu dan responsnya terhadap berita itu sama sekali lebih bergaya, ​​memutuskan untuk tidak mengkritik bekas rakan sekerjanya.

Bercakap mengenai pemergian Ronaldo, Rooney malah berkata ia adalah ‘memalukan’ dan mendoakan kesejahteraannya pada masa hadapan.

“Adakah saya terkejut? Tidak,” kata bekas kapten England itu kepada Sport 18.

“Tiada pilihan lain tetapi ia memalukan kerana dia telah menjadi pemain yang hebat kepada kelab.”

“Saya mendoakan yang terbaik untuknya di mana sahaja dia pergi.”

Kritikan Rooney terhadap Ronaldo, yang membuat pemenang Ballon d’Or lima kali bersuara menentang rakannya yang berusia 37 tahun, adalah untuk mempersoalkan masa depan bintang Portugal itu di United.

‘Wazza’ tidak pernah menceroboh Ronaldo dengan mengatakan bahawa bekas rakan sepasukannya “sudah tentu bukan pemain seperti dia ketika berusia 22 atau 23 tahun.”

Bekas penyerang Everton itu berkata bahawa Ronaldo adalah salah seorang pemain terhebat dalam sejarah bola sepak bersama Lionel Messi, beberapa kritikan yang nyata.

Rooney memang berkata pada musim panas bahawa United harus menjual penyerang tersebut, yang telah cuba untuk pergi , tetapi pada pendapat itu dia tidak kritikal.

“Bukannya Ronaldo tidak boleh bermain dalam pasukan Ten Hag. Dia boleh bermain dalam mana-mana pasukan,” kata Rooney.

“Ronny akan sentiasa menjaringkan gol untuk anda. Tetapi pandangan peribadi saya ialah United tidak bersedia untuk mencabar kejuaraan sekarang, jadi matlamatnya adalah untuk membina pasukan yang boleh memenangi liga dalam tempoh tiga hingga empat tahun akan datang, dan anda perlu merancang untuk itu.”

“Jika laporan benar bahawa Cristiano mahu meninggalkan kelab, maka United harus membenarkan dia pergi dan mendapatkan pemain bernombor 9 yang akan berada di sana untuk tiga atau empat tahun akan datang dan benar-benar membantu mereka membina pasukan yang boleh berjaya.”

“Ten Hag perlu diberi masa untuk melakukannya.”

 

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *