Categories
Bola Sepak

England Mampu Juarai Piala Dunia Dengan Satu Syarat : Steven Gerrard

Pasukan kebangsaan England sekali lagi diramal bakal menjuarai Piala Dunia 2022. Kali ini ramalan itu datang daripada bekas pemainnya sendiri, Steven Gerrard. Cuma ada syaratnya iaitu mengukuhkan barisan pertahanan sedia ada.

England sebenarnya  tidak datang ke Qatar dengan kekuatan penuh, terutama sekali di bahagian belakang. Pemain yang biasa dimainkan, seperti Reece James dan Ben Chilwell tidak dapat dibawa bersama kerana kecederaan.

Berita terbaru juga melaporkan Kyle Walker tidak dapat membantu England pada perlawanan pertama Kumpulan B menentang Iran pada hari Isnin nanti.

Bukan itu sahaja, pemain yang dibawa masuk seperti Trent Alexander-Arnold sentiasa dikritik kerana keupayaannya di bahagian pertahanan yang tidak mencukupi. Harry Maguire juga kini sentiasa diletakkan di bangku simpanan di Manchester United kerana dia sering beraksi tidak optimum.

Selain pemain yang disebutkan, England boleh dikatakan hanya mempunyai segelintir pemain yang dikagumi ketika beraksi bersama kelab mereka. Mereka ialah Eric Dier, John Stones, Luke Shaw, Kieran Trippier dan Ben White. Manakala persembahan Conor Coady dirasakan tidak begitu meyakinkan.

“Saya gembira dengan pemain tengah dalam skuad. Saya juga gembira dengan pilihan di barisan hadapan,” kata bekas pemain Liverpool itu menurut llaporan Fotmob.

“Masalah terbesar England ialah mereka perlu mencari kakitangan yang sesuai dan memadankan gandingan yang sesuai di bahagian belakang,” katanya.

Jika masalah itu dapat diselesaikan oleh pengurus Gareth Southgate, Gerrard percaya England boleh bercakap banyak perkara di Qatar. Lebih-lebih lagi skuad Three Lions itu mempunyai modal yang baik selepas mara ke final Euro 2020, walaupun kemudiannya tewas.

England dianggap mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Jangan biarkan ketidakpercayaan orang ramai mempengaruhi pasukan untuk berjuang sebagaimana adanya.

“Saya rasa penentu kejayaan mereka adalah dengan belajar daripada pengalaman terdahulu. Mereka perlu mempunyai banyak keyakinan memandangkan mereka begitu hampir untuk memenangi Euro.”

Selain Euro, England sebenarnya memukau orang ramai selepas mara ke separuh akhir Piala Dunia 2018. Biarpun berkesudahan mengecewakan dengan kekalahan di tangan Croatia.

Pada edisi tahun ini, Gerrard percaya England masih menjadi pilihan. Beliau percaya faktor bukan teknikal seperti keyakinan dan faktor teknikal seperti komposisi di bahagian belakang boleh menjadi kunci kejayaan.

“Saya rasa England adalah satu daripada empat atau lima pasukan yang boleh memenangi Piala Dunia. Ia bukan harapan palsu. Terdapat beberapa perlawanan yang boleh dijadikan momentum untuk mendapatkan keyakinan. Selepas itu apa-apa boleh berlaku,” akhirinya.

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *