Categories
Bola Sepak

Ten Hag : Ronaldo Tidak Akan Bermain Lagi Utk Man United

Erik ten Hag telah ‘memberitahu bos Manchester United bahawa Cristiano Ronaldo tidak boleh bermain untuk mereka lagi’ selepas wawancara panasnya dengan Piers Morgan.

Antara beberapa dakwaan hebat yang dilemparkan terhadap majikannya sekarang, bintang Portugal itu berkata dia berasa ‘dikhianati’ oleh Red Devils dan dia mengakui tidak menghormati Ten Hag.

ESPN telah melaporkan bahawa Ten Hag telah menangguhkan percutian keluarganya akibat temu bual mengejutkan Ronaldo dan telah memberi kenyataan bahawa pemain berusia 37 tahun itu tidak akan pernah bermain untuk kelab itu lagi.

Pengurus Belanda itu merasakan Ronaldo telah terlalu melampau dalam kritikannya terhadap kelab dan terhadap dirinya sendiri, dan Ten Hag telah mengadakan pertemuan dengan pengerusi bersama Joel Glazer, ketua eksekutif Richard Arnold dan pengarah bola sepak John Murtough untuk menyatakan pandangannya pada hari Isnin.

Ia juga dikatakan bahawa sebilangan pemain ‘berang’ apabila tersebarnya kenyataan panas Ronaldo pada hari Ahad, dengan merasakan berita itu telah menghilangkan mood kemenangan mereka hanya beberapa jam sebelum itu.

Manchester United memperoleh kemenangan dramatik ke atas Fulham, di mana pemain remaja Alejandro Garnacho mencuri perhatian utama dengan kemenangannya pada masa kecederaan.

Walaupun Ten Hag masih merasakan Ronaldo masih bermotivasi dan boleh menyumbang secara positif pada separuh masa kedua musim ini, dia ‘tidak sanggup’ mengorbankan perpaduan dalam skuad dengan mengekalkan pemain antarabangsa Portugal itu.

Ini bermakna United mungkin kekurangan pemain pada separuh kedua musim ini, kerana Ten Hag bersedia untuk membiarkan Ronaldo meninggalkan Old Trafford – walaupun mereka tidak dapat mencari pengganti semasa jendela perpindahan Januari.

Sebelum memulakan kerja di kelab baharunya, Ten Hag berkata pada Mei bahawa dia tidak sabar untuk bekerja dengan Ronaldo – salah seorang pemain terhebat sepanjang zaman.

Bagaimanapun, hubungan itu menjadi sukar dengan Ten Hag dua kali terpaksa mendisiplinkan Ronaldo sejak Julai.

Dia pertama kali ditegur kerana meninggalkan perlawanan persahabatan pramusim mereka dengan Rayo Vallecano awal, sebelum dia diketepikan daripada skuad untuk perlawanan selepas keengganannya untuk masuk sebagai pemain gantian menentang Tottenham.

Ronaldo, yang merupakan pemain terbaik kelab itu dan penjaring gol terbanyak musim lalu, mempunyai peranan yang jauh lebih berkurangan sejak Ten Hag mengambil alih .

Dia sering digunakan sebagai pemain gantian, dengan hanya empat kali dimulakan dalam Liga Perdana bermula setakat ini kempen ini.

Dalam temu bualnya dengan Morgan di Talk TV, yang telah disebarkan sejak hari Ahad, Ronaldo mendakwa Ten Hag tidak menghormatinya.

Dia berkata: ‘Saya tidak menghormati dia kerana dia tidak menunjukkan rasa hormat kepada saya.”

‘Sesetengah orang, mereka tidak mahu saya di sini – bukan sahaja jurulatih tetapi dua atau tiga orang lagi. Bukan sahaja tahun ini, malah tahun lepas juga.”

‘Sejujurnya, saya tidak sepatutnya berkata begitu. Tapi dengar, saya tak kisah. Rakyat harus mendengar kebenaran. Ya, saya rasa dikhianati.’

Dalam temu bualnya, Ronaldo turut menyatakan bahawa Manchester United meragui anak perempuannya sakit di hospital apabila dia pulang lewat untuk latihan pramusim.

Ten Hag bukanlah satu-satunya orang yang menjadi sasaran Ronaldo semasa wawancaranya.

Dia turut mengecam bekas bos sementara United, Ralf Rangnick dengan mengatakan dia bukan ‘seorang jurulatih’ dan ‘tidak pernah mendengarnya’.

Ronaldo juga menuduh pundit Sky Sports dan bekas rakan sepasukannya, Gary Neville menggunakan dia untuk menjadi ‘lebih terkenal’ dan juga menyerang balik Wayne Rooney yang melabelkan tingkah lakunya sebagai ‘tidak boleh diterima’.

Sejak temu bual itu, Ronaldo telah bertemu dengan rakan sepasukannya dari Portugal menjelang Piala Dunia, yang mungkin merupakan peluang terakhirnya untuk memenangi hadiah utama bola sepak.

Sebuah video telah menjadi viral mengenai momen berjabat tangan yang dingin yang melibatkan Ronaldo dengan rakan sepasukan United, Bruno Fernandes, ketika pemain-pemain Portugal berkumpul menjelang Piala Dunia.

Sportsmail pada Isnin melaporkan bahawa United sedang mencari cara untuk memecat Ronaldo dan peguam sedang mengkaji dakwaan Ronaldo untuk melihat sama ada ia merupakan pelanggaran kontraknya.

Mereka sedang menunggu baki temu bual yang disiarkan pada hari Rabu dan Khamis, dan mengeluarkan kenyataan pada hari Isnin mengatakan mereka ‘akan mempertimbangkan jawapannya selepas fakta penuh diketahui’.

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *