Badminton

Piala Thomas : Kekalahan Malaysia Kepada India Terlalu Pahit Untuk Ditelan

Kekalahan 3-2 Malaysia pada suku akhir Piala Thomas pada Khamis akan meninggalkan rasa pahit serta kekecewaan bukan sahaja kepada pemain, tetapi untuk berjuta-juta penyokong di tanah air yang menjangkakan kemenangan selepas permulaan yang memberangsangkan oleh pasukan.

Pasukan Malaysia mara ke suku akhir sebagai pasukan pilihan menentang India, setelah menewaskan Jepun 3-2 untuk menjuarai kumpulan mereka dan dilihat dapat melepasi saingan suku akhir.

Jika diimbas kembali, Malaysia juga tersingkir pada peringkat yang sama kepada Indonesia tahun lepas, yang masih dianggap boleh diterima kerana Indonesia adalah pasukan yang padat dengan pemain bintang dan akhirnya menjadi juara.

Tetapi kekalahan menentang India bukan sahaja menyerlahkan fakta bahawa pasukan kebangsaan semakin menunjukkan penurunan prestasi, tetapi lebih membimbangkan ialah jurang yang ketara dalam kategori perseorangan lelaki.

Walaupun Lee Zii Jia berjaya meningkatkan prestasinya sejak beberapa bulan lepas, dengan memenangi Kejohanan Badminton Asia dan meninggalkan Piala Thomas dengan rekod tanpa kalah, perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk yang lain.

Kekalahan terlalu mudah Ng Tze Yong kepada K.Srikanth mendedahkan betapa rendahnya tahap pelapis yang Malaysia miliki dan kerja yang sangat keras diperlukan jika dia berhasrat untuk memecah masuk ke kelompok 20 terbaik.

Dengan Lee Zii Jia tidak lagi beraksi dalam skuad kebangsaan, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mesti mula bekerja untuk mendapatkan pemain bintang baharu mereka.

Adalah salah untuk mengatakan bahawa Ng masih muda dan akan memerlukan masa untuk menandingi pemain besar, terutamanya apabila Lakshya Sen dari India baru berusia 20 tahun tetapi sudah mencecah 10 terbaik dan mendapat pingat gangsa di Kejohanan Dunia dan naib juara Seluruh England .

Leong Jun Hao seorang lagi yang memerlukan banyak bimbingan. Walaupun dia tidak boleh dipersalahkan sepenuhnya kerana kalah dalam perlawanan terakhir ketika kedudukan terikat 2-2, cara kekalahannya menunjukkan banyak perkara tentang keperluannya untuk memperbaiki dalam beberapa aspek.

Bagi beregu lelaki pula, mereka berada di landasan yang betul tetapi ada bahagian yang perlu ditangani segera terutama persembahan Soh Wooi Yik.

Pemain itu digantikan oleh Teo Ee Yi yang bergandingan dengan Aaron Chia untuk menyumbang mata menentang Jepun dan India.

Tetapi Teo akan kembali bersama Ong Yew Sin, dan terpulang kepada kakitangan kejurulatihan dan Soh untuk meningkatkan tahap prestasi keseluruhannya.

BAM sudah pasti akan melakukan bedah siasat yang diperlukan dan mendedahkan beberapa penemuan kepada umum pada masa akan datang, tetapi rakyat Malaysia tidak mahu mendengar alasan semata-mata.

Komen yang membanjiri media sosial selepas kekalahan di tangan India menunjukkan betapa kecewanya peminat, selepas melihat cara persembahan yang sama berlaku dalam beberapa tahun kebelakangan ini.
Mereka mahu melihat hasil, atau jika itu terlalu banyak untuk ditanya, sekurang-kurangnya peningkatan ketara dalam kualiti prestasi.

Leave a Comment