Categories
Bola Sepak

Antonio Conte Nasihatkan Arteta Supaya Berhenti Merungut

Mikel Arteta telah digesa agar ‘berhenti merungut’ oleh Antonio Conte, selepas bos Arsenal itu tidak berpuas hati dengan keputusan Paul Tierney dalam perlawanan derby utara London.

Arteta memberi komen seperti Jose Mourinho selepas kekalahan malam Khamis kepada Tottenham Hotspur, apabila dia mendakwa dia akan mendapat penggantungan enam bulan andai memberikan pendapatnya mengenai pengadil.

The Gunners jelas tidak berpuas hati dengan mutu pengadilan  Tierney, selepas dia menghadiahkan penalti kontroversi kepada tuan rumah dan kemudiannya tidak lama kemudian membuang Rob Holding kerana mengutip dua dua kad kuning, dan semuanya dalam masa 11 minit.

Namun hakikanya tidak terdapat terlalu banyak aduan mengenai kad merah tersebut dan akhirnya Spurs layak menang, merapatkan jurang kepada pesaing mereka kepada hanya satu mata.

Arteta jelas marah dengan keputusan itu tetapi dia telah diberitahu oleh Conte bahawa dia perlu berhenti merungut dan sebaliknya perlu menumpukan perhatiannya ke tempat lain.

“Mikel Arteta melakukan kerja yang sangat baik tetapi saya banyak mendengar dia mengeluh,” kata jurulatih kelahiran Itali itu selepas perlawanan.

“Saya rasa dia perlu lebih fokus kepada pasukannya dan tidak merungut.”

“Kad merah bagi saya jelas. Jika kami mahu mengadu kami boleh melakukannya setiap perlawanan.”

“Ini nasihat saya. Kalau dia nak terima nasihat saya itu terpulang pada dia. Saya tak kisah. Dalam enam bulan saya banyak kali menddengar dia mengeluh. Ianya tidak bagus.”

Selain hak bermegah tempatan dan keperluan untuk terus memburu empat teratas, pasukan tuan rumah juga didorong oleh semacam misi membalas dendam.

Perlawanan itu pada asalnya sepatutnya dimainkan pada bulan Januari tetapi Arsenal berjaya menangguhkan perlawanan atas alasan Covid, walaupun hanya mempunyai satu kes positif.

Ditanya tentang jumlah rungutan Arteta , Conte mengemukakan penangguhan dan isu semasanya dengan jadual, berkata, “Mereka terpaksa menangguhkan perlawanan kerana Covid dan mereka hanya mempunyai seorang pemain terlibat dengan Covid.”

“Saya tidak lupa perkara itu. Saya boleh mengadu tentang bermain perlawanan seterusnya pada pukul 12 pada hari Ahad apabila Arsenal bermain pada malam Isnin. Mereka mempunyai lebih banyak rehat.”

Spurslah yang mempunyai ketawa terakhir apabila berlaku penangguhan pada akhirnya, kerana Son Heung-min tidak akan dapat bermain jika ia dimainkan empat bulan lalu.

Pada malam Khamis, pemain Korea Selatan itu memenangi penalti untuk gol pembukaan, mengambil sepakan sudut yang membawa kepada gol kedua, menjaringkan gol ketiga dan merupakan pemain yang dikasari melibatkan kedua-dua kad kuning Holding.

Kini hanya ada satu mata antara kedua-dua pasukan, ketika mereka bersaing untuk tempat keempat dan merupakan slot terakhir Liga Juara-Juara, dan pasukan Conte boleh meneruskan perlumbaan sebelum pasukan Arteta bermain perlawanan seterusnya.

 

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *