Categories
Bola Sepak

Klopp : Liverpool akan membeli pemain yang bertepatan dengan kami sahaja

Jurgen Klopp tetap “santai” dan tenang mengenai aktiviti pembelian Liverpool dan ketika dia sedang menguatkan satu kedudukan, dia mengulangi juara Eropah itu akan tetap mengambil langkah tenang  dan tidak terburu-buru di jendela perpindahan.

Setakat ini Liverpool telah menandatangani pemain pertahanan berusia 17 tahun, Sepp van den Berg dari PEC Zwolle musim ini, sementara pemain seperti Daniel Sturridge dan Alberto Moreno telah meninggalkan kelab.

Juara Eropah itu telah dikaitkan dengan pembelian beberapa pemain terkemuka, antaranya termasuklah bekas pemain perancang mereka Philippe Coutinho – sekarang di Barcelona – dan penyerang Lille, Nicolas Pepe.

Klopp, yang pasukannya ketika ini berada di Amerika Syarikat untuk persahabatan pra-musim, kekal tenang tentang pergerakan Liverpool di pasaran.

“Kami sangat santai dengan itu, kami akan melihat apa yang akan berlaku,” katanya kepada laman web kelab itu.

“Bagaimana saya katakan, ia tidak akan menjadi rekod perpindahan terbesar LFC. Kami telah melabur banyak untuk pasukan dalam tempoh dua tahun yang lalu, saya katakan, kita tidak boleh berbelanja seperti itu setiap tahun.”

“Orang-orang bercakap tentangnya seperti, ‘Sekarang satu lagi £ 300 juta atau £ 200 juta’. Mungkin hanya dua kelab di dunia – ia kelihatan seperti Barcelona dan Real Madrid boleh melakukan seperti itu – [Manchester City] dan PSG juga antara kelab boleh melakukannya setiap tahun.”

“Tetapi kami baik-baik saja, saya gembira dengan pasukan, kami sangat gembira, kami perlu melihat jika kami mungkin mendapat satu pemain di posisi yang sesuai, jika kami mencari sesuatu untuknya, tetapi tidak ada tekanan sebenar kerana ia bukan tentang mencari pemain yang baru. Kami mempunyai penyelesaian untuk semua situasi.”

“Adakah kita betul-betul melakukan penyelesaian yang tepat dengan membuatkan semua orang di luar sana 100 peratus gembira? Saya tidak fikir begitu kerana pasti semua orang mahu kita mempunyai kelas dunia di sini, kelas dunia di situ dan pemain di bangku simpanan juga mesti bertaraf dunia. Itu tidak begitu mudah, tetapi kita sudah tentu berusaha ke arah itu. ”

Marko Grujic akan terus dipinjam di Hertha Berlin, sementara Sheyi Ojo akan menghabiskan 2019-20 dengan Rangers.

Tetapi Klopp tidak mempunyai kebimbangan mengenai skuadnya di Liverpool, yang menamatkan saingan di belakang juara Manchester City di Liga Perdana musim lalu.

“Di luar, kami bersenang-senang. Pemain-pemain muda di sini dan bekerjasama dengan kami begitu baik,” katanya.

“Tidak lupa Naby [Keita] dan Shaq [Xherdan Shaqiri] masih cedera dan tidak ada bersama kami. Pemain-pemain ini akan kembali.

“Saya sangat menantikan musim ini, ia akan menjadi sangat menarik lagi.”

Liverpool akan menghadapi Borussia Dortmund dalam persahabatan pada hari Jumaat ini.

 

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *