Categories
Bola Sepak

Griezmann akan menjadi pelengkap di Barcelona ‘seperti cincin di jari’

Antoine Griezmann akan mudah menyesuaikan diri Barcelona seperti cincin di jari, menurut bekas jurulatihnya di Real Sociedad.

Griezmann akhirnya perpindahan yang selama ini menjadi impiannya dari Atletico Madrid ke Camp Nou pada hari Jumaat setelah seolah-olah bersedia untuk menyertai Barca tahun lalu sebelum memilih untuk terus bertahan di Madrid.

Barca mengeluarkan belanja klausa pelepasan € 120 juta dalam kontraknya, walaupun Atletico menuntut € 80 juta lagi yang menjadikannya sebagai salah satu rekod pembelian terbesar di dunia.

Griezmann akan menjadi pelengkap kepada barisan pemain Barca pada musim akan datang, dalam masa yang sama, memperkuat serangan juara LaLiga ini, yang juga dikaitkan akan turut mendapatkan kembali pemain superstar Paris Saint-Germain ,Neymar.

Masih tidak jelas bagaimana Griezmann akan menjadi peledak dalam rancangan taktikal bos Barca, Ernesto Valverde, yang selalu meletakkan Lionel Messi dan Luis Suarez sebagai pemain depan dalam kempen 2018-19.

Tetapi Martin Lasarte, yang pernah melatih Griezmann ketika pemain Perancis itu berkembang menjadi pemain bintang di Real Sociedad, merasakan Griezmann tidak akan menghadapi masalah untuk menyesuaikan diri di Barca.

“Perpindahannya ke Barcelona – yang sepatutnya berlaku tahun lalu, jadi ini adalah sesuatu yang semua orang tahu akan terjadi,” kata Lasarte kepada Omnisport. “Penyokong Barcelona pasti kecewa ketika itu tetapi saya fikir apabila dia kekal di Atletico adalah keputusan yang tepat untuknya.”

“Sekarang saya fikir ia adalah masa yang tepat [untuknya berpindah] kerana selepas Barcelona gagal memenangi semua trofi musim lalu – dan dalam situasi yang sukar ini – jadi saya fikir Griezmann tiada apa-apa masalah dan akan membantu mereka untuk kembali, kerana dia adalah seorang pemain yang sentiasa ceria dan yang sangat positif.”

“Saya fikir Griezmann akan menyesuaikan dirinya seperti menyarungkan cincin di jari selepas musim yang teruk diharungi Barcelona musim lalu.”

Lasarte mungkin secara unik meletakkan komen mengenai peningkatan Griezmann yang telah memainkan peranan utama dalam perkembangannya.

“Jadi, sukar untuk menjadi biasa apabila anda bercakap tentang seseorang yang semua orang tahu,” kata jurulatih itu. “Saya telah melatih seorang pemain yang sangat muda yang ketika ini telah menjadi dewasa.”

“Dia membuat langkah besar untuk menjadi penyerang terbaik di dunia, bagaimanapun, dia masih menyimpan beberapa perkara yang dia miliki semasa dia masih kecil, dia tahu bagaimana untuk membaca permainan. melewati bola, bagaimana dia memembawa bola, atau bagaimana dia meledak gol.”

“Dia seorang yang sangat pintar, dia tahu bagaimana untuk membuat keputusan yang sangat tepat semasa di padang. Dia tahu bila dia perlu mempercepatkan, bila hendak berhenti, atau lulus bola pendek atau panjang, atau ketika menggiring bola.”

Griezmann akan diperkenalkan secara rasmi sebagai pemain Barcelona pada sidang akhbar pada hari Ahad.

 

 

By dau5144

Saya seorang yang suka mengikuti perkembangan sukan tanah air dan luar negara terutamanya bola sepak dan badminton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *